În ultima perioadă, specialiștii au detectat tulpina Delta (varianta indiană a noului coronavirus) în testele efectuate de mai mulți români. Specialiștii în sănătate susțin că există posibilitatea ca țara noastră să fie lovită de cel de-al patrulea val pandemic, previziunile fiind sumbre.
Specialiștii în sănătate susțin faptul că, din toamnă, țara noastră se va confrunta cu cel de-al patrulea val pandemic, în condițiile în care numărul de persoane infectate cu noul coronavirus se află pe o pantă ascendentă. Însă, până în acest moment, specialiștii mărturisesc acest lucru sub forma unei previziuni. Varianta Delta a virusului este mai contagioasă și există posibilitatea să se răspândească necontrolat, precum s-a întâmplat în alte state.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, susține că raportările zilnice oferite de Grupul de Comunicare Strategică sunt puțin îngrijorătoare. În acest moment, spune acesta, nu este cazul să se vorbească despre noi restricții și măsuri, dar în condițiile în care nu va mai exista un ”control” asupra situației, atunci se vor reintera măsuri.
„Nu cred că se pune problema de așa ceva (ca restricțiile să rămână pe masa guvernanților- n.r.). La nivel teoretic acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem- care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate. Aici funcționează- și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni- adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică- n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății la un post de televiziune.
„Chiar și atunci când avem un procent important de populație vaccinată, poate să crească numărul de cazuri noi, așa cum vedem în cazul Angliei, însă nu se pune presiune nici pe sistemul de sănătate în felul care s-a pus înainte de apariția vaccinului și nici pe societate per ansamblu. Aici pui măsuri, aici intervii, în faza pre-spital, cu măsuri, cu restricții- atunci când faza de spital tinde să ajungă la un punct în care nu mai poate să facă față și atunci trebuie să oprești. Principiul cumva rămâne același: dacă nu mai poți să gestionezi faza de spital, trebuie să acționezi în faza pre-spital, cu restricții, care să rupă lanțul de transmitere virală, care să scadă forțat numărul de noi cazuri”, a mai explicat Andrei Baciu.
În ultimele 24 de ore (19 iulie), în România s-au înregistrat 46 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. De asemenea, a fost înregistrat un singur deces, iar la Terapie Intensivă se află internate 33 de persoane.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrat 8.552.078 teste RT-PCR și 1.674.630 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.081 de teste RT-PCR (1.798 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.283 la cerere) și 6.892 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 539 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 417 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 32.109 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 35 de persoane.
sursă foto: Pixabay